Houten speelgoed

Gezelschapsspelen

 

Voor de kleinsten

Een spelletje dat kinderen van heel jong al kunnen en waarbij er geen verliezers zijn, is 'Little Coöperation'. Ofwel slaagt de groep erin thuis te komen en wint iedereen, of niet... Ideaal voor slechte verliezers, al vraag ik mij af of er kinderen zijn die goeie verliezers zijn. Nu de dochters al iets ouder zijn, wordt dit spel zelfs alleen, op zichzelf, gespeeld. 

gezelschapsspel, konijn, little coöperation, ijsblokken, geen verliezers, peuter, kleuter

Een ander aantrekkelijk spelletje is 'dier op dier', een kleurrijke houten variant onder de stapelspelletjes. De naam zegt het zelf: het is de bedoeling dieren te stapelen zonder vallen.

Toppers die blijven!

Er bestaan zo van die spelletjes die onze grootouders al speelden maar die toekomstige generatie nog altijd leuk vindt, tot mijn eigen verbazing eigenlijk. 

 

Ik heb het dan over mens-erger-je-niet, ganzenspel, Jenga en Vier op een rij.  De laatste twee vind ik zelf ook wel leuk maar het eerste probeer ik te vermijden. Ik heb niet zoveel geduld... en om dit met kleine kinderen te spelen heb je dat wel nodig. Ik erger mij te vlug :-)

Mikado

Met kerstmis kregen we een stokjesspel in huis. Het gaat eigenlijk om een eenvoudige versie van Mikado. In een houten ring staan 'losjes' een stapel gekleurde stokjes. Als het je beurt is, haal je een stokje met de gedobbelde kleur uit de stapel zonder dat die valt. Heel eenvoudig dus. Ik ben fan: geen gedoe, geen strategie, maximaal 5 minuutjes...

We hadden hier nog een oud Mikadospel van vroeger liggen. Ze hadden vlug door dat het principe quasi gelijk was. Dus komt ook het traditionele spel regelmatig uit de kast nu. Zonder mij weliswaar want altijd discussie: jaja, hij bewoog... het duurt zo lang dat ze het nog nooit uitspeelden, denk ik. 

Er zijn ook van die mega-versies op de markt tegenwoordig. Dat lijkt mij wel leuk voor buiten in de zomer. We gaan eens moeten kijken of dat hier ergens op een verlanglijstje past. 

houten speelgoed, Mikado, kleurrijk