Houten speelgoed

 

Peuter/kleuterspeelgoed

Blokken

Het klinkt mogelijk te simpel en wat saai maar blokken is speelgoed die heel erg inspirerend werken. Voor baby's begin je meestal met stoffen exemplaren waar ze de vorm kunnen ontdekken. Meestal ook met felle kleuren om te ontdekken door die allerkleinsten. 

Eens in de peuterfase kan ik enkel maar basic houten blokken aanraden. Soms zijn deze verpakt in een karretje waar ze mee kunnen rondzeulen als een hondje dat hen overal volgt. Er zijn versies in verschillende kleuren maar ik vind dat zelf eigenlijk niet nodig. Kinderen zijn creatief genoeg mee:

  • van een eenvoudige toren door blokken gewoon één per één op elkaar te stapelen tot tweedimensionele piramides of gesofisticeerde torens

  • omheiningen van een weide waarin hun diertjes dan spelen en belangrijk... niet kunnen weglopen

  • kastelen met soldaatjes op de kasteelmuren

kapla, blokken, toren

Sinds kort hebben we hier ook Kapla-blokken in huis. We zijn meteen voor de duizend blokken gegaan. Het kost wel wat maar mits wat organiseren en bijdrages vragen op verjaardagsfeestjes kwamen uiteindelijk toch aan het bedrag. Het lijkt veel geld voor wat simpele blokken maar het zou om de ideale afmetingen en verhoudingen gaan. Met Kapla kunnen meer gesofisticeerde bouwwerken opgetrokken worden maar blijft ook de basic fantasie mogelijk. 

Houten puzzels

Alombekend, ook al uit onze tijd, zijn de houten puzzels. Van die houten platen waar stukken in de juiste vorm moeten ingepast worden. 

De allereerste zijn natuurlijk de stokjes met gekleurde ringetjes in verschillende maten. Als ouder ben je toch supertrots als je baby een ringetje op het stokje krijgt, de eerste keer je peuter alle ringetjes in de juiste volgorde op het stokje rijgt!

We hebben hier alle niveau's in huis: voor hele kleine kindjes enkel met een vierkantje, cirkeltje, driehoekje... als iets moeilijk met figuurtjes als vissen en boerderijdieren. 

Maar er zijn tegenwoordig, van Haba, ook moeilijkere versies op de markt, die eerder voor kleuterniveau zijn. Er is één vorm in de houten plank maar daar moet je verschillende houten plaatjes in de juiste manier in passen. Niet zo eenvoudig. 

Voorleesboekjes

Al van kleins af hadden wij houten 'speelgoed' in huis. Beginnende van houten voorlees- of kijkboekjes... Zolang je erin slaagt, enkel voor te lezen en de boekjes zelf in je handen te houden, hebben houten boekjes geen voordeel. 

Die tijd duur echter niet zo lang. Heel vlug grijpen ze de boekjes... en moet natuurlijk even uitgetest worden of dat 'ding' ook niet als fopspeen kan gebruikt worden of misschien gewoon even proberen hoe het 'proeft'. Dan is een houten boekje een groot voordeel in vergelijk met de kartonnen versies!

voorlezen, kleuter, pop, houten boekje, dochter

Wobbel

 

Wat ik altijd heel leuk gevonden heb maar wat we nooit in huis hadden, is een wobbel. Het is een soort balance board die op verschillende manieren kan gebruikt worden. Laten jullie met weten of ik iets gemist heb? Het lijkt me te laat dit nu zelf nog in huis te halen. 

Muziekinstrumenten

 

Niet eenvoudig om altijd cadeautips te bezorgen bij verjaardagen, aan de sint en al die andere gelegenheden. Iedereen heeft veel te veel in huis. En hoewel grootouders dan zeggen 'zoveel dat ze hebben' of 'vroeger was dat toch niet' kunnen ze het niet laten telkens toch voor een attentie te zorgen. 

 

Op die manier kwam hier voor onze toenmalige peuters een xylofoontje binnen. Super schattig. Gekleurde houten balletjes die je met een hamertje door een gaatje slaat... waardoor het balletje op gekleurde houten plankjes terecht komt. Resultaat: muziek! Of toch minstens geluid met verschillende tonen... 

Eerder in de babyperiode kwamen al houten sambaballen in huis en nadien nog een 'roze' gitaar. Straks kunnen we een orkest beginnen!

Houten keukentje

 

Zo'n houten speelgoedkeukentje is een echte must in de speelgoedhoek. Als ik bij vrienden kijk, is dit een basisstuk zowel voor meisjes als voor jongens. Daarvanswege kozen wij zelf voor de meest verkochte keuken in België denk ik... die van de bekende Zweede keukenbouwer ;-)

 

De attributen vind je in allerlei materialen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan stof, hout of metaal. Er is vanalles beschikbaar op de markt. Voor bordjes en tasjes zijn er schattige tinnen setjes op de markt. Ik zag er ooit een met kaboutertjes maar zelf hebben we eentje van Maya De Bij. Voor de stukjes taart die geserveerd werden gingen we voor de houten versies en groenten en fruit bestaan hier uit stof.

Ze zijn echter op een leeftijd gekomen dat ze naast het speelgoed eten ook te beginnen experimenteren met echt voedsel. Wat dubbel: leuk dat ze die inspiratie hebbben... maar wel veel meer opkuiswerk... en niet alles is even lekker. 

Visspel

Op heel jonge leeftijd kregen de zusjes ook een houten visspel. Door middel van magneetjes in de hengeltjes is het mogelijk visjes, met metalen oogje, uit de vijver te halen. De visjes hebben kleurtjes en zijn willekeurig genummerd. Voor mij zijn de spelregels die die je er zelf aan geeft.

 

Veel meer dan het spel te spelen zijn de visjes hier echter in de pan van het speelgoedkeukentje beland, werd het als wisselgeld gebruikt in een ingebeeld winkeltje of nog iets anders... Soms ben ik jaloers op het eindeloze inspiratie!