top of page

Nederlands Zuid-Limburg​

Er nog even enkele dagen tussenuit voor de zomervakantie uit is en het gewone leven terug begint. Het heuvelende Zuid-Limburg in Nederland is een heel mooie streek met prachtige uitzichten. 

Tegen de gewoonte in boekte ik een plaatsje op een hele grote camping: "Hoeve Krekelberg". De camping is opgedeeld in verschillende grote velden op verschillende niveau's met één groot sanitair blok. Dit sanitair blok kan gezien de grote camping wel druk zijn maar op zich zijn er wel plaatsjes genoeg. Binnen de verschillende campingvelden kan je vervolgens gewoon een plekje kiezen. Ze zijn niet afgebakend en zijn ruim voorzien. Per plaatsje is elektriciteit voorzien. Een omvormer, indien nodig, kan je krijgen aan het onthaal. 

Wat ons over de streep trok om toch voor deze grote camping te kiezen, is het grote kinderveld. Het is één van de campingvelden die voorzien wordt voor gezinnen met kinderen. Centraal is een speeltuintje voorzien. De kinderen vonden deze camping fantastisch. Altijd speelkameraadjes!

De camping grenst aan een bos. Je komt gewoon via een hekje in het bos terecht om te wandelen, te spelen, een kamp te maken. 

Hoogtepunt

Voor de kinderen is dit overduidelijk het kinderveld op de camping waar we verbleven. Voor hen was het geen probleem om vijf dagen de camping niet te verlaten en te spelen met hun nieuwe vriendjes. ​

Wat hebben we geleerd?

Wandelen op basis van een plan: herkenningspunten als een spoorweg, een brug, een splitsing van het pad, de top van de berg...

Tip

Een bezoek met kinderen aan het kasteel van Hoensbroek: stempels verzamelen op je kaart en eindigen met volksspelen zowel binnen als buiten. 

Zuid-Limburg, camping, speeltuin, graafmachine, glijbaan

Vlakke wandeling ter hoogte van de Duitse grens​

Op voorhand spraken we met de kinderen af op welke dag we gingen wandelen en op welke dag niet. Gezien we dat op voorhand afspreken en onderweg ook voorzien om even te stoppen voor een koek is dat geen probleem. 

 

wandelen met kinderen in Limburg, Voerstreek, Duitsland

De eerste wandeling was er eentje in de Duitse Gangelt: een vlakke wandeling van ongeveer 5 km  door de heide, langs een vliegveldje, weiden vol paarden, een zandberg die je toch even moet beklimmen... Ik vond de wandeling op Route You. Als je er de locatie ingeeft, krijg je een lijstje van wandelingen in de buurt. Op basis van eigen vermogen (afstand, hoogtemeters) en interesse kies ik vervolgens wandelingen die voor ons geschikt kunnen zijn. 

Kasteel, Hoesbroek, kinderen, gezelschapsspelen, stempel, verzamelen

Kasteel Hoensbroek​

Een bezoek aan een kasteel spreekt altijd tot de verbeelding. Op deze trip bezochten we het Kasteel Hoensbroek. Het bezoek wordt voor de kinderen leuk gemaakt met een stempelverzamelkaart. In verschillende ruimtes staat een stempeltoestel. Bij het einde van het bezoek zou de kaart moeten vol zijn. 

Op het einde van het bezoek, zowel binnen als buiten, kan je plezier maken en vaardigheden testen met oude volksspelen. 

Valkenburg en de Goudsberg​

Een tweede wandeling deden we rond de Goudsberg in Valkenburg. Eerst door het bos, langs de velden, de spoorweg... Zo kom je even in 'de bewoonde wereld' om dan tussen de bomen terug naar boven te wandelen.

Vervolgens reden we met de wagen naar beneden om nog even in Valkenburg de kabelbaan te nemen: heel toeristisch! Persoonlijk vind ik dit niet meteen de moeite maar de kinderen vonden dat wél een leuke attractie. Boven plaatsten we ons even op het terras om iets te eten en te drinken... en dan terug naar beneden :-). 

wandelen met kinderen in Valkenburg langs de Goudsberg
bottom of page