top of page

Kamperen met kinderen: uitrusting​

​

Kamperen spreekt tot de verbeelding van alle kinderen... slapen in een tent... luchtmatrassen en slaapzakken... En geef toe, als je het kind in je toelaat, vind je dit ook wel leuk. Dus ja, wij gingen ervoor! Bijkomend voordeel: gezien je in je eigen accommodatie voorziet en enkel ruimte en sanitair van een ander gebruikt, druk je natuurlijk de prijs van je vakantie. 

​

Je moet natuurlijk wel één en ander aanschaffen maar als je wat prioriteiten stelt, kan je de aanschaf spreiden en thans zijn er meerdere mogelijkheden om relatief goedkoop materiaal aan te kopen, zowel nieuw als tweedehands. 

​

Een tent is natuurlijk niet te missen bij kamperen... hoewel je tegenwoordig ook campings hebt waar tenten opgeslagen en ingericht verhuurd worden. Voor ons is dat niet 'echt' genoeg, dus voor ons toch een eigen tent die we zelf opzetten. De eerste keer je tent opzetten met het gezin is wel spannend, de tweede keer een uitdaging, daarna weet iedereen wat te doen bij het opzetten... met voorop luisteren naar de papa :-) Tegen dat de tent opstaat, zijn ook de luchtmatrassen opgeblazen. Elk om beurt wat pompen... Als je daar nog moet aan beginnen als de tent opstaat, is de goesting daarvoor ver te zoeken, althans bij ons. 

 

We zijn met vijf waaronder kleine kinderen en kiezen niet altijd voor de meest zonnige bestemmingen. Een tent die groot genoeg was om bij regen comfortabel binnen in de tent te verblijven was dus een must. We kozen dus voor een achtpersoonstent met vier aparte slaapcompartimenten en een grote 'living'.

familietent van 8 personen

In het begin werd er onder de kinderen wat samen geslapen in een compartiment en gebruikten we één slaapcompartiment als bergruimte. Dat was heel handig! Intussen wil iedereen apart slapen en staat er dus wat meer in het centrale leefcompartiment... maar nog allemaal haalbaar. We nemen ook verschillende plooibakken mee voor keukengerief, spelletjes... Als je wat plaats wil winnen, kan je die makkelijk stapelen. Kleertjes gaan nu mee in elk hun eigen trolleytje die in hun eigen compartimentje blijft. Ze maken daar dan hun eigen plekje in de tent. 

​

We gingen ook voor een ruime plooitafel en vijf plooistoelen voor volwassenen. De kinderversies zijn leuk maar hoe lang gaat dat mee. Bovendien kunnen ze daar niet mee aan de grote tafel zitten om te eten, spelletjes te spelen. We vonden dat dus een onnodige dubbele kost...

​

kamperen met kinderen, campingstoelen, campingtafel, campinggasvuur

​

... en besparing qua plaats in de kofferruimte. Je zeult heel wat mee als je gaat kamperen. Wij hebben wel een grote wagen en krijgen alles in de koffer. Eerst gaat erin wat zeker mee moet: tent, luchtmatrassen, keukenmateriaal, één bak met spelletjes/kleur- en schrijfgerief/speelgoed, één bak met de eerste proviand, kledij en hygiënespulletjes. Als daarna nog plaats over is, kan nog iets extra. 'Het extra' varieert: step en vlieger, een opblaasbare boot met peddels...; dit naargelang de bestemming, de stemming, wat ter beschikking is op de camping... Mocht jullie koffer niet zo groot zijn, is een dakkoffer op je auto de oplossing. Nu, als er één ding zeker is, als je gaat kamperen met je gezin, zit alles vol en wordt elke beschikbare ruimte, hoe klein ook, 'nuttig' gebruikt. 

​

We nemen altijd een koeltas mee. Op de meeste campings is er wel een plaats voor je koelblokken. In sommige gevallen zijn er koelkastjes ter beschikking. Ik vind dit wel een aanrader. Het is toch meer betrouwbaar en de meerprijs voor de huur ervan valt meestal wel mee. 

​

Wil je elektriciteit in je tent en boek je dus een campingplaatsje met elektriciteitsvoorziening is het meestal wel handig om een verlengkabel mee te nemen. 

​

Kamperen is 'de moment' voor gezelschapsspelletjes. Er zijn immers geen 'schermpjes' (of toch enkel voor het reserveren van activiteiten, als gps, om even na te gaan of er geen rampen gebeurd zijn in de wereld en om een modern 'postkaartje' te versturen met een "Groetjes uit ...". Als je spelletjes kiest om mee te nemen, kan veel maar balansspelletjes zoals 'Jenga' of 'De toren van Pisa' zou ik niet aanraden met campingmeubels; noch een 'Jungle Speed' met een totem die moet blijven recht staan (hoewel dat in vakantiehuisjes of thuis zeker dikke fun is!). Wij laten meestal iedereen één gezelschapsspelletje kiezen en komen meestal uit bij een Monopoly (junior), Uno, Tiny Park...

​

Wij kampeerden in Nederlands Zuid-Limburg, onze eigen Ardennen en het Franse Bretagne. Voor de campings waar we verbleven verwijs ik naar de respectievelijke pagina's van deze streken. 

bottom of page