top of page

Op skireis met kinderen​

Zell am See

De eisen

 

Sneeuwzeker, kindvriendelijk, nederlandstalige skilessen, goeie liften waar je geen halve dag moet aanschuiven... en dat voor de prijs die je er wil aan uitgeven. Elke keer  een zoektocht! 

Gezien nederlandstalige skilessen dit jaar hoog op het lijstje stonden, was Frankrijk meteen uitgesloten. Gezien skimonitoren in Frankrijk er lessen moeten volgen bij l'école de ski de France heb je meestal met franstalige leraren te maken die in het beste geval een woordje Engels of Nederlands spreken. 

Eerst kwam ik bij Bramberg am Wildkogel die bekend is als een gebied die uitermate geschikt is voor families. Tot ik bij het gegeven van de trage liften kwam... en dat in combinatie met het feit dat wij onze wintervakantie in de drukke krokusvakantie plannen. 

Op die manier kwam ik bij Zell am See. Het prijskaartje ligt er wat hoger maar je krijgt er wel wat voor terug. 

Appartement in Uttendorf

Accomodaties in Oostenrijk zijn meestal wat duur dan in Frankrijk. Tel daarbij dat ik er misschien wat laat bij was dit jaar. We gaven dus iets meer uit aan een appartementje in een dorpje Uttendorf op een twintigtal minuutjes rijden van de Areitexpress in Zell am See. 

Het gebouw was ingedeeld in een zestal appartementen waarvan één bewoond wordt door de vriendelijke eigenaars. Het was er proper maar wel wat verouderd. Op wandelafstand vind je twee grootwarenhuizen, twee bakkers, horeca en kan je cash afhalen. Dat laatste is wel aangeraden in de regio. Vaak kan je niet elektronisch belaten of betaal je er een meerprijs voor. 

IMG_7235 (2).JPG

Pluspunten:

  • heel uitgebreid skigebied met voor ieder wat wils in verschillende weersomstandigheden

  • de nederlandse taal is er tijdens de vakantie de voertaal wat voor kinderen zeker bijdraagt tot het op hun gemak voelen en zekerder zijn

Aanrader:

Ga zeker eens naar de gletsjerpistes op de Kitzsteinhorn. Het is een andere wereld. 

De reis van ... "dat zijn we vergeten"...

We hadden vanalles niet mee of niet gedaan: kredietkaart, cash voor de waarborg, geen ruitensproeiervloeistof toegevoegd...

Minpunt: Je betaalt er sowieso iets meer. 

Kostprijs van een weekje skiverlof 

(in krokusvakantie 2023 voor 2 volwassenen en 3 kinderen onder 10 jaar (waaronder 4 skiërs)) 

  • accomodatie: 1059,00 euro

  • skipassen voor 5 dagen: 745,00 euro

  • huur skimateriaal: 414,15 euro

  • skilessen voor de kids (4 dagen + middagopvang en lunch) : 960,00 euro

  • eten en drinken: We hadden dit jaar bijna alles zelf mee vanuit ons belgenlandje. Op die manier, plus zelf koken en lunchpakketjes in de middag kies je volledig zelf hoeveel geld je hieraan uitgeeft. 

  • mazout autoreis

Skigebied

Het skigebied heeft wel een prijskaartje maar naar onze mening wel in overeenstemming met wat je ervoor terugkrijgt. Je kan ermee terecht in Zell am See, Saalbach-Hinterglemm en Kaprun.

 

Skilessen voor de kindjes reserveerden we in Zell am See, op de Schmittenhöhe, met als afspreekpunt de Areitexpress. De liften zijn er groot en snel. Ze kunnen de massa volk zeker aan. Er liggen wel wat pistes naar de zonnekant gericht. Als het dan een wat warmere winter is, zoals bij ons het geval was, kom je nogal gauw in slechtere sneeuwcondities terecht als je de dalafdaling neemt. Eén van de dalafdalingen komt midden in het dorpje terecht. Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommigen een groot pluspunt is. 's Winters zou het zicht er op een toegevroren meer heel idyllisch zijn. Helaas hadden we er eerder te maken met lente-omstandigheden en had het er meer weg van een zeedijk langs de Cote d' Azur.

 

Saalbach-Hinterglemm situeert zich rond een langgerekte vallei en is héél uitgebreid. Dit was al zo maar met de verbinding naar Fieberbrun is dit nog meer het geval en ook met Zell am See is er intussen een verbinding. Door de ligging in een vallei heb je er een zonnekant en schaduwkant en wordt de sneeuw er sowieso wat meer beschermt tegen zon, wind en hogere temperaturen dan ter hoogte van Zell am See waar de pistes vlak naast het grote meer gelegen zijn. 

Met Kaprun is er geen rechtstreekse verbinding maar, naar onze mening, is het zeker een aanrader. Dit gebied bestaat eigenlijk uit twee delen: de gletsjer van de Kitzsteinhorn (de top van Salzburg) en de Maiskogel. Hoe slecht de sneeuwcondities waren aan de basis van de Schmittenhöhe, zo goed waren ze boven op de gletsjer. Gezien de sneeuw er nooit dooit, heb je er altijd te maken met fijne, krakende sneeuw onder je voeten. Je warm aankleden is wel de boodschap op die hoogte. 

Ook als niet-skiër is een ticketje naar de top van Salzburg de moeite. Nadat je een aantal liften stijgt, kom je in een andere wereld, een witte wereld, met prachtig uitzicht. 

Sinds 2019 is er ook een spectaculaire liftverbinding tussen de Kitzsteinhorn en de Maiskogel. Het zou het langste en modernste gondeltraject in de oostelijke Alpen zijn. Spectaculair is het in ieder geval. In 8 m/s overbrug je 4,3 km en een hoogteverschil van ca. 400 m. 

Skischool

De zoektocht naar een skischool leidde dit jaar naar Sport Alpin.

 

Nederlandstalig is er sowieso geen probleem in de regio. 

De communicatie op voorhand was nogal bondig en soms naast de kwestie maar ter plaatse werden we rustig en vriendelijk onthaald. In beperkte groepjes ging de ervaring terug een stukje omhoog dit jaar met als afsluiter een slalompje, een medaille, een brevet en een plekje op het podium.

Best krijgen ze voor 's middags wat cash mee om hun lunch met de groep te bekostigen. 

We reserveerden vier dagen les en dan konden ze nog één dag mee met de papa de piste op!

IMG_7415.JPG
IMG_7349 (2).JPG
bottom of page