top of page

Op skireis met kinderen​

Wij zijn geen ervaren skiërs en hebben geen jarenlange ervaring met wintervakanties. Een eerste keer gingen we als twintigers met enkele vrienden op skireis naar Frankrijk. Dat was een leuke ervaring maar niet te vergelijken met een skireis met kinderen. Enkele aandachtspunten:

 • Een skireis is een reis waarop de activiteit zich beperkt tot één activiteit: skiën, een sport die beoefend wordt in de buitenlucht en wel wat van je lichaam vergt. Kinderen moeten in het begin echt wel wat geholpen en aangemoedigd worden om de kledij, laarzen, skimateriaal aan te krijgen en om wat door te zetten bij de eerste lessen. Maar eens ze er een beetje mee weg zijn, na enkele dagen dus, zijn de meesten verkocht!

 • Een skireis is een reis waarop de activiteit zich beperkt tot één activiteit: skiën! Dat is ook een voordeel. Geen gedoe over wat we vandaag gaan doen, geen gekibbel over strand, wandelen of iets bezoeken. Op voorhand staat het vast dat elke dag of dat bepaald aantal dagen op de latten gestaan wordt. Een dagje pauze, om welke reden ook, en indien gewenst, is natuurlijk totaal geen probleem. 

 • Lessen nemen is een must! Ik kan beginnnende skiërs alleen maar aanraden om zeker lessen te volgen. Ik heb dit niet of niet voldoende gedaan en heb daar veel spijt van. Ik ga immers even graag op wintervakantie maar sta zelf niet meer op de latten. Ik vermoed dat een te weinig aantal lessen daar een van de oorzaken voor is. 

 • Een skireis is duur, zeggen ze. Over het algemeen klopt het dat een skireis meestal duurder uitkomt dan een zomerreis, al hangt alles af van hoe je reist.

  • Hoe meer luxe, hoe meer je voor je laat doen, hoe meer je betaalt. Dat is een logica die klopt. Gezien ik het zelf liever budgetvriendelijk doe, ga ik op zoek naar logement waar we zelf koken en niet vlak bij de piste. We hebben ervaren dat de autorit tussen de verblijfsaccomodatie en de piste ons eigenlijk niet stoort en dat scheelt wel een stuk in de prijs. Een tweede tip daarbij is het tijdig op zoek gaan naar een geschikt huisje of appartement. Met tijdig bedoel ik echt wel een jaar op voorhand of als je op schoolvakanties mikt misschien zelfs nog iets vroeger. 

  • Als beginnende skiër is lessen nemen een echte must zoals hierboven al vermeld. De lessen dragen flink bij tot de kost van de skireis maar moet je echt wel doen. 

   • Materiaal en uitrusting:

    • Latten, laarzen, stokken, helmen huren wij ter plaatse. Omdat ik zeker wil zijn, zoek op voorhand verhuurzaken op, vergelijk en boek. ​

    • Ik ben geen 'tweedehandszoeker'. Skibroek en -jas komen dus uit de winkel. De jassen worden eigenlijk de winter door gedragen. Die zijn licht en waterdicht, dus ideaal in ons Belgenlandje. Mits wat uitzoeken op een tweedehandssite of vergelijken in de winkels valt de prijs van de uitrusting echt wel mee. 

bottom of page